موسسه کیفیت رضوی همواره بر تولید محصولات غذایی سالم، با کیفیت با برند طیب توجه دارد، از آنجایی که نان مهمترین ماده غذایی است که در سلامت بدن بسیار تاثیرگذار است و در وعدههای غذایی بیشترین استفاده را دارد این موسسه نیز دنبال افزایش کیفیت نان سالم در سفرههای غذایی مردم است.
بر ای آشنایی بیشتر با اهمیت و نقش نان سالم در سلامت بدن با سید موسیالرضا حسینی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد همراه شدیم .
دکتر حسینی که سال ۱۳۸۳ رتبه نخست آزمون فوق تخصص کشور را کسب کرده، از آبان ۱۳۸۵ به عنوان استادیار فوق تخصص گوارش و کبد در دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشغول به فعالیت بوده و علاوه بر فعالیت در پزشکی نوین، در طب سنتی هم فعالیتهای ارزندهای را انجام داده و یکی از اعضای فعال دانشکده طب سنتی است.
او در حال حاضر یکی از اعضای شورای تخصصی نان طیب است و سالهاست پژوهشهای مختلفی را در خصوص فرایند تولید گندم به آرد و مزایا تولید آرد کامل و معایب آرد سبوسدار انجام داده است.
در ابتدا به عنوان یک فوق تخصص گوارش در خصوص نقش تغذیه با آرد سالم و با کیفیت در سلامتی بدن توضیح دهید؟
از سال ۹۰ کارهای پژوهشی با موضوع طب سنتی آغاز کردیم یکی از مهمترین این کارها تمرکز برروی نان بود. از آنجایی که گندم از اجزا مختلفی از جمله پرز یا کرک، جوانه و سبوس تشکیل شده است و با آسیاب تبدیل به آرد شده و در تولید نان از آن استفاده میشود. آنچه امروز ما استفاده میکنیم آردی هست که پرز، سبوس و جوانه آن در کارخانهها گرفته میشود و فقط به مردم آرد داده میشود و این سه جزء مهم به گندم از آن خارج میشود و کربوهیدرات خالص میماند.
در جامعه بیماریهای گوناگونی از جمله دیابت وجود دارد که نوعاً قابل درمان نیست و فرد به مدت طولانی باید دارو مصرف کند. بیماریهای متابولیک مثل چربی خون، چاقیهای غیر معمول در افراد کودک و بزرگسال،سلیاک و سایر بیماریهای دیگر مربوط به مصرف نان ناسالم است، وقتی اجزا مفید آرد از جمله پرز، سبوس و جوانه از آن جدا شود ، مصرف آن برای بدن مضر است؛ مصرف این آرد موجب بیماریهای مختلفی از جمله قند خون، افزایش چربی و کلسترول خون و … میشود.
چه بیماریهای به دنبال مصرف نان ناسالم در بدن ایجاد میشود؟
خیلی از بیماریها دنبال این قضیه ایجاد میشود، کربوهیدرات وقتی وارد بدن میشود، بدن را اسیدی میکند و به دنبال آن بدن سعی میکند اسید را کنترل کند با ترشح اسید در معده مشکلات متعددی ایجاد میشود. بسیاری از متخصصان این باور هستند که استفاده از آرد ناسالم تولید اسید معده را زیاد و در نتیجه تولید ضعف عمومی کرده و راه را برای ورود امراض عفونی باز میکند.
نان مهم ترین مواد غذایی است که مردم در شبانه روز از آن استفاده می کنند،وقتی نان ناسالم مصرف شود، کربوهیدرات باعث اسیدی شدن خون میشود و به دنبال آن پوکی استخوان در بدن رخ میدهد. در رسانههای مختلف به کرات شنیدهایم که پوکی استخوان در ایران زیاد شده است؛؛ با وجود اینکه مردم لبنیات و شیر استفاده می کنند و مکملهای کلسیم را مصرف می کند؛ اما بازهم پوکی استخوان داریم اینها باید تامل شود؛ این موارد نشان میدهد که روش تغذیه ما مشکل دارد.شاید بتوان گفت یکی از عوارض مصرف نان ناسالم، پوکی استخوان است. هم چنین استفاده از آرد ناسالم سمت سبب التهاب در بدن، ضعف سیستم ایمنی و روماتیسم میشود؛ البته اثبات اینکه استفاده از آرد نا سالم منجر به رماتیسم میشود، نیاز به مطالعات گسترده دارد. ما صددرصد نمیتوانیم به قطعیت بگوییم که استفاده از آرد خالص در تولید نان سبب روماتیسم میشود؛ اما میتوان گفت یکی از علل روماتیسم استفاده از آرد ناسالم است.
چاقی مفرط، دیابت، افزایش قند و چربی خون از دیگر بیماریهایی هستند که به دنبال مصرف نان ناسالم در بدن ایجاد میشود.
آیا میتوان ایجاد بیماریهای رودهای را به استفاده از نان ناسالم نسبت داد؟
بله ، آنچه مسلم است که بیماریهای رودهای از جمله کرون، حساسیت به گلوتن آرد قطعا ناشی از استفاده از آرد ناسالم و آردی است که اجزا مفید آن جدا شده است و به آن مکمل افزوده شده است. اگر در این زمینه تامل ایجاد شود و در تولید آرد بیشتر دقت شود،به طور قطع شاهد کاهش افراد جامعه به این بیماریها خواهیم بود. متاسفانه ما میبینیم که نسبت به سالهای قبل حدود نسبت به ده سال گذشته میزان ابتلای افراد به دیابت و چربی خون بسیار شده است. باید در روند تولید گندم و آرد دقت بیشتری داشته باشیم تا روند گسترش این بیماریها در جامعه محدود شود.
گاها دیده میشود که متخصصان غدد برای بیماران مبتلا به دیابت استفاده از نان سبوسدار توصیه میکنند؟ نظر شما در این زمینه چیست؟
این حرف غلط است. باید گفت بیماران از نانی استفاده کنند که اجزای گندم از جمله پرز، سبوس، جوانه از آن جدا نشده باشد. آردی که همه اجزاء آن گرفته شده، خالی از همه ویتامینهاست و وقتی به آن به میزان دلخواه سبوس میزنند قطعا به سلامتی بدن ضرر میرساند.
نظر خودتان را در خصوص آرد غنی شده با مکمل توضیح دهید؟
به نظر من افزودن مکملها به آرد برای سلامتی بدن مضر است؛چرا که ما اجزا مفید گندم را که خداوند غنی کرده را از گندم میگیریم و در عوض با فرمول خودمان آن را با مکملها غنی میکنیم. تحقیقات بسیاری انجام شده که نشان میدهد مکملهایی که به آرد افزوده میشود سبب ایجاد بیماریهای مختلف در افراد میشود. نشست چربی در بدن، افزایش قند خون، اختلال چربی در بدن، افزایش کلسترول خون و بیماریهایی که به دنبال چربی خون ایجاد میشود از جمله بیماریهای قلبی و عروقی از عوارض مصرف آرد ناسالم و اسیدی شدن آن است.
به نظر من ممکن است خالی کردن آرد از سه جزء اصلی آن یکی از عوامل ایجاد حساسیت سلیاک در ژنتیک خاص است؛حتی ما آلرژی به خود گندم داریم بدون وجود حساسیت گلوتن، فرد آرد مصرف میکند دچار حساسیت میشود که علت آن مشخص نیست؛ اما من معتقدم این حساسیتها ناشی از مکملهایی است که به آرد گندم افزوده میشود اگر افزودن مکملها به آرد را متوقف کنیم ؛ قطعا این حساسیتها برطرف میشود.
استفاده از آرد کامل در درمان چه بیماریهایی میتواند مفید و مؤثر باشد؟
تجربه و مشاهدات من در روند درمان بیماران با تغدیه از آرد کامل نشان میدهد که بسیاری از بیماریها از جمله بیماریهای گوارشی و رودهای ای بی اس با مصرف آرد کامل درمان میشود.