دکتر سید مرتضی صفوی، استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفتگو با روابط عمومی کنفرانس بین المللی غذای طیب با اشاره به اینکه امروزه سلامتی و ایمنی مواد غذایی و مراکز تولید و توزیع اهمیت بسزایی در سلامتی جامعه دارد؛ بیان کرد: با این وجود بسیاری از مواد غذایی به طریقه ناسالم در مراکز، تولید و عرضه میشوند و یا ایمنی غذایی لازم را ندارند.
صفوی گفت: مواد اولیه در تعیین کیفیت محصولات غذایی نهایی اهمیت بسزایی دارند. مشخص است که هر چقدر مواد اولیه از کیفیت بهتری برخوردار باشند، کیفیت محصول غذایی نهایی، بالاتر خواهد بود.
این استاد تغذیه با تاکید بر اینکه بعد از کیفیت مواد غذایی، آنچه اهمیت دارد چگونگی عرضه و ارائه ماده غذایی است؛ عنوان کرد: هر چقدر ماده غذایی بر طبق اصول و قوانین و استانداردها تهیه و به درستی به جامعه عرضه شود، کیفیت آن بهتر خواهد بود. در مورد واردات و صادرات هم در نظر گرفتن این اصول و قوانین و استانداردها بایستی لحاظ شود.
وی افزود: به علاوه برای مصرف کنندگان علاوه بر استانداردها، شکل ظاهری بسته بندی میتواند بر جذابیت محصول بیفزاید؛ به صورتی که اگر فقط استانداردها رعایت شود و شکل ظاهری مناسب نباشد آن محصول چندان مورد استقبال جامعه قرار نخواهد گرفت.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید رویکرد زنجیره ای به غذای سالم، تصریح کرد: حال با رعایت همه این موارد اگر در طی زنجیره تولید تا مصرف مواد غذایی شرایط صحیح نگهداری به درستی رعایت نشود همه آنچه رشته شده پنبه می شود؛ یعنی اگر برای مثال: شیر کیفیت اولیه لازم را داشته باشد، استانداردها در مورد آن رعایت شود و بسته بندی جذابی هم داشته باشد ولی مغازهدار این شیر را چند ساعتی در بیرون یخچال نگهداری کند، کیفیت محصول شیر شدیداً افت پیدا میکند.
وی ادامه داد: در برخی از مواد غذایی با وجود این که تمامی استانداردها و شرایط از تولید تا عرضه به خوبی رعایت شده است ولی انصاف و عدالت در نظر گرفته نشده و قیمت گذاری ها به طریقه منصفانه ای صورت نگرفته است.پس به نظر می رسد که لازم است برای همه مواد غذایی از تولید تا عرضه و به دست مشتری رسیدن، کل زنجیره رصد شود تا کیفیت محصول از ابتدا تا انتهای زنجیره مطلوب باشد
وی با اشاره به اهمیت نگهداری مواد غذایی و ارتقای دانش در این حوزه، عنوان کرد: هر یک از این مراحل از ماده اولیه گرفته، تا استانداردها، تا جذابیت محصول، و تا مرحله نگهداری درست، اگر رعایت نشود میتواند به بیماریهای مختلفی از جمله مسمومیت غذایی در اثر مصرف شیر یا گوشتی که به درستی نگهداری نشده است، در جامعه شود. بنابراین وجود سامانه هایی که بتوانند محصولات را از تولید تا مصرف رصد کنند و رهگیری کنند، اهمیت بسیار زیادی در سلامتی جامعه خواهند داشت
صفوی با اشاره به جامعیت و ضرورت جاری سازی نشان طیب در جامعه، گفت: نشان طیب یکی از آن مواردی است که علاوه بر حلال بودن، کیفیت بسیار خوب مواد غذایی را هم مد نظر قرار میدهد و در مجموع باعث ارتقای کیفیت محصول غذایی و به دنبال آن بالا بردن سطح سلامت جامعه می شود. این نشان به مردمان اطمینان می دهد که ماده غذایی که مصرف می کند، از ارزش خوبی برخوردار است، مواد اولیه عالی در آن به کار برده شده است و فرآیند نگهداری آن به خوبی انجام شده است. این نشان همچنین میتواند بازار جهانی صادرات را برای محصولات ایرانی با کیفیت به دنبال داشته باشد و محصول ایرانی با کیفیت را به دنیا عرضه کند.