طراحی مدل و نشان طیب

نشان طیب بر اساس مبانی هستی­ شناسانه اسلام طراحی و الزامات آن در قالب استانداردهای فرایندی و سیستمی بر روی محصولات، خدمات و سازمان­ های متقاضی اعمال می­گردد. این نشان فاصله معناداری با سایر نشان­های کیفیت از جمله نشان حلال دارد و می­تواند مظهر کامل سبک زندگی اسلامی و یکی از شاخص­ترین محصولات مورد نیاز برای تحقق تمدن نوین اسلامی باشد. هدف از طراحی نشان طیب تولید دانش فنی در این زمینه است. در این راستا 30 طرح­ پژوهشی بنیادی و کاربردی با همکاری دانشگاه­ها و مراکز علمی دولتی و خصوصی در سال­های 97 تا 99 انجام گرفت که عناوین تعدادی از این پروژه­ها در جدول 1 ارائه شده است

جدول 1. پروژه ­های مربوط به طراحی مدل و نشان طیب

ردیف عنوان طرح
1 معناشناسی واژه طیب در قرآن و روایات معصومین
2 بررسی ساختار، فرآیندها و اقدامات مؤسسه جهانی حلال
3 بررسی ساختار، فرآیندها و اقدامات ارگانیک
4 بررسی ساختار، فرآیندها و اقدامات کوشر
5 بررسی ساختار، فرآیندها و اقدامات ایزو
6 تبیین مفهومی زنجیره غذایی طیب
7 تدوین برنامه جامع (نقشه راه) بین المللی­سازی مؤسسه کیفیت رضوی و نشان طیب
8 بررسی و معیاربندی استانداردهای محصولات حلال و طیب
9 طراحی الگوی ارزیابی کیفیت و رتبه بندی محصولات و خدمات کشاورزی و غذایی
10 طراحی الگوی ارزیابی کیفیت و رتبه بندی محصولات و خدمات فرهنگی
11 طراحی الگوی ارزیابی کیفیت و رتبه بندی محصولات و خدمات حوزه معماری و شهرسازی
12 طراحی الگوی ارزیابی کیفیت و رتبه بندی واحدهای صنفی
13 طراحی الگوی ارزیابی کیفیت و رتبه بندی سازمان­ها

پروژه­های انجام گرفته در مرحله طراحی مدل و نشان طیب دارای دو نتیجه اصلی بوده است:

  1. ترسیم تصویر کلی بوم کیفیت طیب (شکل شماره 1)
  2. تدوین و تهیه “بسته مدل مفهومی، مدل ارزیابی، چک­لیست­ها و پیش­نویس استانداردهای طیب” (جدول 2)

شکل 1. بوم کیفیت طیب

جدول 2. لیست برخی محصولات و واحدهای صنفی که مدل مفهومی، مدل ارزیابی و چک­لیست­های طیب برای آنها تهیه شده

زنجیره محصولات غذایی
نان مربا مارش مالو اشترودل زردچوبه سماق روغن زیتون
گوشت آب معدنی پنیر کیک روغنی فلفل سیاه آویشن کنسرو زیتون
خرما گلاب انواع ماست دونات دارچین انواع سویق تن ماهی
پسته عرقی­جات انواع دوغ کیک­ زنجبیل رب گوجه کشک سنتی
زعفران ترشی­جات انواع شیر کلوچه فلفل قرمز سرکه آبلیمو
برنج خیارشور کره ویفر ادویه­کاری پیراشکی دمنوش
شکر و قند آبغوره خمیر مایه بیسکویت بکینگ پودر وانیل شکری عسل
انواع حبوبات انواع شربت انواع آرد شیرینی پودر سیر انواع چای رب انار
ماکارونی انواع نهال انواع شیره سوسیس سالم کالباس سالم
زنجیره محصولات غیر غذایی
عطر انیمیشن کتاب مسکن
واحدهای صنفی و خدماتی
فروشگاه زنجیره­ای فروشگاه محصولات لبنی فروشگاه الکترونیکی (مجازی) فروشگاه گوشت، مرغ و پروتئینی
نانوایی سنتی داروخانه رستوران مراکز آموزشی
مجتمع تولید نان آبمیوه بستنی هتل مراکز درمانی
ورزشگاه آجیل و خشکبار قنادی فروشگاه گیاهان دارویی

توجه: بسته مدل مفهومی، مدل ارزیابی، چک­لیست­ها و پیش­نویس استانداردهای طیب یکی از محصولات قابل عرضه موسسه کیفیت برای متقاضیان است و متناسب با نیاز متقاضیان قابل تعمیم به سایر محصولات، واحدهای صنفی و سازمان­ها نیز می­باشد.